TÜRKİYE BASIN TARİHİNDE BEKTÂŞÎLİK
Kitapta İzmir’de yaşanan baskın ve tutuklamalar azımsanmayacak kadar. Merkezde Bozyaka, Yeşilyurt, Tepecik, Karataş gibi kadîm semtlerde yaşananlara ilaveten Menderes, Salihli gibi kırsal kesimlerde de baskın ve tutuklamaların yaşandığını gazete kupürlerinden aktarıyoruz.
İlgilenen ve merak edenlere saygı ile sunuyoruz.
30 Kasım 1925 tarihli ve 677 sayılı “Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması” devrimi ile tekkeleri, dergâhları, ayinleri kısıtlanan Bektâşîlerin bu süreçte yaşadıklarının Türkiye basın tarihindeki yansımalarını aktaran bu kitap, 1925’ten 1950’li yılların ortasına kadar yaşanan baskınlar, tutuklamalar ve muhakemeleri gazete kupürlerinden derleyip, çeşitli görsel arşiv ile zenginleştirilip okuyucuya aktarıyor.
Gazete arşiv tarama çalışması olarak nitelendirip sunulan bu araştırma;
Pek bilinmeyen Cumhuriyet’in ilk yarısında yol süren Bektâşîliğe ve hatta münferitte olsa aynı dönemde itikat birliği bulunan Alevi, Kızılbaş ve Tahtacılara ait kupürler de eklenerek, bir döneme ışık olması inancıyla hazırlanmıştır.
“Bektâşîlik bugünkü inkılâbın istihdaf eylediği(amaçladığı) iman ve vicdan serbestisini ve hürriyetini 600 seneden beri umde(ilke) edinen bir teşekküldür. Bektâşîliğin taassup ve irticaa(bağnazlık ve gericilğe) karşı öteden beri açtığı bi-aman(amansız) mücadele herkesin malûmudur. Eğer ben bunu bilmeseydim ve o kara kuvvetin nefsime ve milletime olan mazarratlarını(zararlarını) takdir edememiş olsaydım bu müdafaayı kabul etmezdim.”
Hasan Hâki Baba Erenler Avukatı Kâmil Bey’in Savunmasından…
(Tanıtım bülteninden)
“Türkiye Basın Tarihinde Bektâşîlik” isimli kitabımıza ulaşmak için link
Yorumlar
Yorum Gönder