KARŞIYAKA ÇOCUK YUVASI'NI TAKİPTEYİZ!

 100 Yıllık Çocuk Yuvası Perişan Halde

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan çocuk yuvası ve bahçesinin perişan halini görenler, çocuk yuvasına mı inşaat alanına mı baktıklarını anlayamıyor. İlçenin göbeğinde yer alan çocuk yuvasının büyük bir bahçesi olmasına rağmen çocuklar bahçeye bırakılmıyor, binalarda tutuluyor. Bahçedeki molozlar ve bakımsız hali ise kazalara davetiye çıkarır nitelikte. Spor yapmak isteyen çocuklarımız için alanlar yaratılmalı.

KENAN YEŞİL / YENİGÜN / ÖZEL HABER - İzmir’de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bulunan Karşıyaka Çocuk Yuvası, perişan halde bulunuyor. Osmanlı döneminde adı Sakızlı bir Rum aileden gelen Levanten Karolos F. Omiros ailesine ait olan köşk ve bahçesi, 1923 yılı sonrasında çocuk yuvası olarak kullanıldı. 1940’lı yıllarda ilgisiz kalan tarihi köşk, 1960 yılında yıkıldı. Tarihi köşkün bulunduğu yerde yeniden çocuk yuvası inşa edilirken burada yetişen çocuklar yerel ve merkezi yönetimlerde, devlet ve özel sektörlerde önemli görevlerde yer aldı. Günümüze gelindiğinde, Karşıyaka Çocuk Yuvası inşaat alanı gibi bir halde Karşıyaka’nın göbeğinde kazalara davetiye çıkarır vaziyette bulunuyor. Çocuk yuvasının büyük bir bahçesi bulunmasına rağmen çocuklar bahçeye bırakılmıyor, binalarda tutuluyor.

100 Yıllık Çocuk Yuvası

Osmanlı döneminde adı Sakızlı bir Rum aileden gelen Levanten Karolos F. Omiros ailesine ait olan köşk ve bahçesi, cumhuriyetin ilanı sonrasında çocuk yuvası olarak kullanıldı. Alaybey'de, 90 dönümlük arazide, 2000'e yakın ağaç çeşidinin bulunduğu bahçe içerisinde, 15 odalı, ahırları ve müştemilatı ile bir köşk çocuk yuvası olarak kullanılırken, 1924 yılında bahçesi genel park haline getirildi. Karşıyaka’nın en güzel ve en büyük yeşil alanlarından birisi olan köşk, Alaybey yönünde tren yoluna cepheli binası unutulmaz ve tarihi öneme sahipti. Ancak, ilgisizlikten dolayı korunamadı ve 1960’larda yıkıldı.

Tarih Tekerrür Mü Ediyor?

Karşıyaka Çocuk Yuvası’nın geçmiş yıllarda olduğu gibi yine ilgisizlikle karşı karşıya kaldığını belirten Araştırmacı Bedri Cumhur Doğu, “Çocuk yuvası, 1949’da yine günümüzdeki gibi ilgi gösterilmeyen bir alan olmuş ve o tarihten sonra daha fazla ilgilenilmiş. Yaptığım araştırmada, 1949 yılında Karşıyaka Çocuk Yuvası’nın tanıtıldığı bir yazıda yuvanın harap vaziyetinden bahsedilerek belediyenin ilgisizliği eleştirildiği tespit ettim. Daha sonra yuvanın doktorundan yuvanın tarihçesi hakkında malumat alınmıştır. Doktorun verdiği bilgiye göre Karşıyaka Çocuk Yuvası o tarihte, Türkiye’de sadece iki tane olan bir poliyedir (Poliye, çocukların gündüz ve gece olmak üzere yatılı kaldıkları yerlerdir). Yuvanın içinde bulunduğu harap halin üzüntüsünü muhabirle paylaşan doktorla konuşulduktan sonra yuvada kalan çocukların bulunduğu yere gidilerek onlar ziyaret edilmiştir” dedi.

Yuva mı Hapishane mi Belli Değil

Büyük bir bahçesi olmasına rağmen çocukların özgürce bahçeye çıkıp oynayamadığını, adeta bir çocuk hapishanesine benzediğini vurgulayan İZVAK Yönetim Kurulu üyesi ve Tarih Kurulu koordinatörü ve Sosyal Sorumluluk Komitesi üyesi Doğu, “Karşıyaka Çocuk Yuvası, bugün inşaattan bozma bir halde kazalara davetiye çıkarıyor. Çocuklar bahçeye bırakılmıyor, binalarda tutuluyorlar. Tarihi öneme sahip bu önemli noktaya hepimiz ne yapılacağını takip etmeliyiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İzmir İl Müdürlüğü’nden Karşıyaka Çocuk Yuvası'yla ilgili açıklama bekliyoruz. Lütfen kamuoyunu bilgilendirin. 1923’ten günümüze nice kardeşlerimizi yetiştiren, topluma kazandıran, Karşıyaka’nın en yoğun yeşil alanlarından biri olan çocuk yuvasında ne oluyor? Evler yenilenecek mi? Başka bir düşünce mi var? Bahçedeki yeşil alan ve ağaçlar korunacak mı? Burada bahçeye çıkan çocukların molozların arasında kaza ve ölüm riskleri çok büyük. Buranın düzenlenmesi ve denetlenmesi acilen sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Atatürk’ün Emaneti

Karşıyaka Çocuk Yuvası’nın Atatürk’ün Türk milletine emanet ettiği kimsesiz çocuklar için korunması gerektiğine dikkat çeken Doğu, “Buradaki çocuklar, Atatürk’ün bizlere emanet ettiği, himayelerini Türk Milleti’ne bıraktığı tıfıllar, gürbüzler, çocuklarımız. Burası Himaye-i Etfâl. Gerekli peyzaj ve düzenlemeler sağlanmalı. Molozlar atılıp, alan düzeltilip, çocuklarımıza özgürce koşup, oynayabildiği, düzgün bir bahçe bırakılmalı” dedi.

Yetkililere Serzeniş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerine ve yerel yönetimlere seslenen Bedri Cumhur Doğu, şöyle konuştu: “Geçen ay, ilgili bakanlığın düzenlediği Koruyucu Aile Günü etkinlikleri kapsamında Valimiz ve Kaymakamımız bu alana geldiler. Ancak keşke çocukların kaldığı arka taraftaki evlerin olduğu tarafa geçselerdi ve bu kötü durumu görselerdi. Bakanlık, Valilik, Belediye artık bu yerin sorumlusu kimse bu işi çözmeli. 2021 yılından bu yana harabe şeklinde duran bu alan için kamuoyunun aydınlatılmasını istiyoruz. Yarın oradaki çocukların başına bir iş gelirse, hesabını kimse veremez.”




İNŞAAT YUVASI GAZETEYİ OKU

Yorumlar